January 22, 2015

It's just an accident

Assalamualaikum .
Bulan yang sungguh menyedihkan . Apa tidaknya , bulan ni sepatutnya menggembirakan sebab hari jadi teman . Dengan abah kita bagi kita hadiah yang sangat berharga tahu ! Huuuu ~ Nak tahu tak apa yang telah berlaku kepada teman bulan ni ? Minggu lepas tanggal 14 Januari 2015 , teman mengalami kemalangan yang agak teruk juga. Alhamdulillah tuan nye sihat atas kehendakNya tapi masih ada juga kesannya dan kereta sangat sadis ( menangis ni tahu ) . Bahu belah kanan lebam akibat tali pinggang keledar tersebut mencengkam dan dah orang langgar kita dari belakang, mesti kita kedepan ye kan ? Sakit tu memang Allah jelah yang tahu. 4 hari tidur dalam kesakitan. Nak baring, punyalah sakit sebab sakitnya menjalar sampai ke tengkuk dan tangan. Nak angkat tangan pun rasa lenguh semacam betul.

Kemalangan ni melibatkan 5 buah kereta termasuk kereta teman. Ceritanya begini, di suatu tempat di atas jalan raya teman nampak tiga kereta depan berhenti mengejut . Teman tak bawak laju pun dan sempat brek. Tiba-tiba dengan tidak semena-mena kereta viva kesayangan teman dilanggar oleh van dari belakang dengan kuat menyebabkan cermin belakang pecah. Akibat perlanggaran yang kuat , kereta terdorong ke hadapan dengan melanggar pula kereta Nissan Almera dan kereta itu terkedepan dan melanggar Myvi dan kereta tu melanggar pula yang depan sekali yang menggunakan kereta saga. Kereta yang paling murah ketika itu adalah viva teman. Kereta sampai tak boleh nak bergerak langsung, Teman sendiri tak boleh keluar dari kereta akibat pintu terkunci dan terpaksa orang lain tolong membukanya. Lepas dapat keluar tu apa lagi, menangis betul lah sebab terlampau takut dan benda pertama teman buat adalah menelefon ummi teman


depan langgar Nissan Almera . Memang kemek macam ni la dah langgar kereta mahai . 


belakang pula kena langgar dengan van. Memang hancur lebur la sebab van lama yang ada besi kat depan tu. 


Nak buat macam mana . Siapa perempuan yang tak akan menangis if first time kena . Memang dah berserabut betul. orang lain berie betul ambil gambar yang aku ni duk menangis tersedu-sedu bagai nak rak. Alhamdulillah benda ni berlaku kat tempat sendiri. kalau kena kat penang sana, memang habis lah. Lepas tu terus telefon kakak senior dekat tempat praktikal kerja sebab nak cakap esok tak datang. Trauma la juga masa tu. Dekat balai polis buat aduan pun lama. Benda tu berlaku pukul 6.50 petang . Pok pek pok pek tunggu turn buat laporan dah sampai pukul 9.30 malam. Memang macam ni ke kalau buat laporan ? Lama bebenor. Yela , teman baru first time datang balai polis pun. 

Masa tengah berlaku accident tu , dalam 50 meter di belakang , berlaku accident jugak . Dua kereta yang mahal mahal belaka. kemalangan itu disebabkan kereta di hadapan terkejut sebab berlaku kemalangan yang melibatkan lima kereta lantas segera memberhentikan / memperlahankan kereta tapi nasib tak baik juga. Orang belakang tak tahu apa-apa terus hentam kereta depan. Dah terjadi dua kemalangan kereta. 

Esoknya pergi klinik nak cek ada masalah ke . Last doktor tu kata better pergi xray sebab tengok bahu teman dah lebam. Pergi la juga xray tapi tak ada apa apa pun yang patah ke. Alhamdulillah. Dan bersyukur juga dapat MC dua hari. Hehehe. Tapi walaupun dapat MC , nak kena ganti hari kerja. Nak buat macam mana kalau dah namanya praktikal . 

Jadinya sekarang pergi kerja naik kereta abang . kereta saga . Teman dah la tak reti bawak kereta besar , dah kena belajar balik. Nasib la auto. kalau manual , habis. Memang habis sebab dah lupa benor cara bawak manual. Huhuhu. 


masa ni rasa macam nak menangis. bukan sebab aku salah ke ape tapi rasa macam " Oh, macam ni ke bila berlaku kemalangan , dan terus ke balai lepas tu habis cerita . Nak pergi baiki ke ape ke ikut hang lah." Dan aku rasa NOTHING . 

Lepas ni memang kena bawak hati-hatilah . Walaupun bukan kita yang salah tapi rasa bersalah tu tetap ada jugak la.  Alhamdulillah sebab Allah selamatkan aku dari perkara yang tak diingini . Aku tahu Allah sayang aku :D


No comments: