December 16, 2012

Kerana dia sahabat sejati




" Erm , aku nak cerita kat dia , tapi dia tak memahami . Bila orang serius dia ketawa , "

" Nak cerita kat dia tapi tak sampai hati bila tengok dia sendiri pun asyik menangis je ,"


Sahabat sejati tidak pernah mempersia-siakan persahabatannya
tidak pernah mengeluh tentang perilakunya
tidak pernah menyebarkan tentang aibnya
tidak pernah membiarkan sahabatnya dalam esak tangis kesedihannya
di hadapan kita , suaranya mempunyai daya kekuatan
di hadapan kita , ketabahannya mengatasi segala-galanya
di hadapan kita , air mata diseka sebelum persoalan yang bermain di pemikiran kita
di hadapan kita , senyuman manis yang terukir di bibirnya

pernah dengar lagu ini ?


Kau datang padaku seperti biasa
Ku sambut bahagia dengan tangan terbuka
Kau balas dengan senyum seadanya
Ku tahu ada sesuatu yang berbeza

Kau hanya diam seribu bahasa
Hanya matamu yang cuba berbicara 
Bahawa saat ini hatimu terluka
Kau tahu ku ada di sini untukmu

Mencuba tak berkedip menahan tegar di hujung mata
Hingga kau pun tak kuasa berderailah airmata
Dalam pelukku kau curahkan semua

Menangislah..
Kadang manusia terlalu sombing tuk menangis
Lalu untuk apa airmata telah dicipta
Bukan hanya bahagia yang ada di dunia

Menangislah 
Di bahuku kau berikan ku kepercayaan 
Bahawa laramu adalah haru biruku 
Kerna aku adalah sahabatmu

Menangislah 

Menangislah..

Menangislah di bahuku,ku di sini untukmu..

Menangislah di bahuku,kerna ku sahabatmu..












Menangislah di bahuku - FIRDAUS



> Aku dah tak dapat kira berapa kali aku MENANGIS depan dia . Sebab apa ? Sebab dia memahami aku. Dia tak pernah merungut. Bila dia tahu aku menangis , dia akan gelabah . Dia akan tanya 'what happens?'. Dia boleh tahu aku sedang menangis. Padahal kami berbual melalui HP . Tidak pernah bertentang mata , tidak pernah bersua muka tetapi dia memahami aku. Terlalu memahami. Dia suka gembirakan aku tatkala aku sedih . Aku tengah sedih dia akan menceriakan aku dengan suara manja dia. Comel sangat sampai buat aku gelak . Susah nak cari kawan macam dia. Sanggup tadah telinga dengar luahan perasaan kita. Sanggup buang air liur membebel bebel kat kita. Aku ingat kot semua tu. Tadi aku menangis lagi kat dia. Small matter punya masalah pun aku menangis . Ergh ! Aku benci tangki air aku selalu bocor. Macam takde kerja lain nak buat ke haaa ?

Alisya Yasmin Binti Haji Halim

I ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ you so much :3
Forever and ever
               

December 10, 2012

Menangis hanya keranamu .



DEAR VIEW ,
sila jangan baca jikalau anda tidak menyukainya .
=D




Saja nak bercerita kat sini . 
eh , suka hati aku lah nak cerita kan . blog aku -.-
hurm . bermulanya kisah di sebalik kesedihan aku ni . aah . memang aku sedih pun sekarang ni sebab semalam dan sekarang aku rasa perit tu memang tak dapat nak hilang . Disebabkan pasal semalam , aku punya keperitan rasa macam dah meluap luap . ergh !

Kisahnya bermula begini .

Woah , cantik dah pakai baju warna 'purple' dan tudung pun hampir sama . Ah ! So cute and adorable like twin . Tapi bezanya saiz je lah . Aku ni comel dan dia pulak cantik . Semalam hari pendaftaran dia masuk politeknik POLIMAS . Mak aku tolong bawak dia pergi daftar sebab mak ayah dia lambat sikit keluar rumah . Pendaftaran tu dalam pukul 9 lah . Kami sampai dengan selamatnya . Selepas daftar , dia dibenarkan pergi tengok bilik . Memang waktu tu tak bawak barang apa - apa sebab semuanya dalam kereta mak ayah dia . Lepas tu , pergilah semangat mencari bilik dia . Bilik dia kat bawah je . Masa sampai tu roomate dia dah sampai . Untunglah ada roomate dah . Lepak lepak kejap sembang dengan mak kepada roomate tu . Lepas tu mak suruh pergi koperasi pergi ambil barang koperasi yang telah dibayar . Sampai kat koperasi , pekerja tu kata barang barang ambil malam . Lepas tu tiba-tiba dia kata nak pergi balik tempat pendaftaran tu . Aku tanya kenapa ? Dia kata dia tak daftar lagi . Yang tadi tu daftar asrama je . Aku macam marah la kat dia . Uih , jauh kot asrama dengan tempat daftar tu . Tapi disebabkan aku ni sabar , aku pun pergi lah . Lepas tu tiba-tiba dia gatal mulut nak tanya akak senior pulak pasal pendaftaran tu masa pertengahan jalan. Akak tu kata dah selesai lah pendaftaran tu . cuma duduk kat bilik dan kemas sahajalah . Hati aku panas . Penat -penat aku teman dia nak pergi daftar balik , rupanya tak payah . Aku mengamuk jugalah waktu tu . Dia boleh pulak buat muka sengih . Eii geram nya aku . Lepas tu mak aku ajak pergi makan kat kafe . Masa makan tu ayah dia call dah sampai . Dia suruh ayah dia masuk kat kawasan asrama , tapi ayah dia kata tak boleh . nak kena ada sticker bla bla bla . Sticker ape kebendanya ! Budak baru mana ada sticker . Aku cakap lah mungkin kertas PARKING ASRAMA tadi tu , tapi kertas tu kat kereta . Jauh kot mak aku letak kereta . Perghh ! mak aku dengan selamba nya suruh aku pergi kat kereta ambik kertas tu . Aku mengamuk lagi ! Tak kan nak kena patah balik kesana . yang dia tu sengih-sengih lagi . Di pertengahan jalan , dia jumpa pulak ayah dia , waktu tu jugak ayah dia tiba-tiba tanya senior tu kena ada sticker ke kalau nak masuk asrama , senior tu cakap tak payah . Hari ni terbuka. Waktu tu hati aku dah menggelegak . Sakitnya hati bukan kepalang . Ayah dia suruh aku tunggu kat situ . Memang tak la ! Aku blah dari situ patah balik ke kafe asrama . Masa sampai kat kafe asrama , mak aku kata baru nak pergi kereta . Haaa ? Apa ni ? Takkan nak ulang balik ke kereta ! Ni dah melampau . Dibilang bilang dah 4 kali aku ulang alik tempat yang sama . Kau ingat aku patung ke atau robot ke ? Aku dah serik dah waktu tu , aku nak balik , balik dan balik ! . Pertengahan jalan tu tiba-tiba nampak kereta ayah dia menuju ke asrama , ayah dia hon . Aku pandang sekilas dan aku terus blah . Rasa macam nak menangis waktu tu . Kau tau , hati aku sakit masa tu . Kalau tak , aku tolong kau kemas bilik kau . Tapi , hati aku dah sakit , aku fikir nak balik je . Dalam kereta aku tunggu kau mesej aku mintak maaf . Tapi tak de pun . Tiba-tiba kau call aku , kau kata " Weh , kau kat mana ? ," Aku cakap " Aku dah balik ," kau tak dengar kau cakap nanti aku call kau balik , tapi kau tipu . Kau tak call aku dari semalam kau cakap kau nak call aku balik . Aku dah fikir , mungkin kau busy . Tapi tak kan lah nak call kejap pun tak boleh . Kau dah janji nak call aku . Apa ni ? Kau buat apa kat aku ni . Waktu tu aku teringat hari - hari yang berlalu dengan kau .

> Aku datang rumah kau hari jumaat , kau happy dan aku pun sama . Gelak sama - sama . Tapi tu tak lama pun , kau mula pegang HP . Kau mesej dengan kakak angkat , abang angkat , adik angkat kau dan seangkatan dengannya . Aku terasa . Tapi aku tak nak salahkan kau juga . Aku jadi sedih . Tak da siapa nak cakap dengan aku . Kau bila mesej , kau tak ingat apa aku cakap , kau tak fokus apa aku cakap . Kau boleh suruh diam bila aku cakap masa kau tengah mesej . Apa ni ? Aku tak pernah buat kau macam tu . Aku sms pun boleh dengar kau cakap tau . Aku diam . Aku tak ada kawan nak sembang , aku godek godek  HP aku cari kawan yang boleh mesej. Tiba -tiba Alie call , aku happy . Ada jugak kawan nak sembang dengan aku . Aku sembang dengan Alie , lepas tu aku tengok kau membebel bebel sebelah aku cakap kata nak sembang sama sama , aku buat tak tau . Kau buat aku boleh pulak . 30 minit je sembang lepas tu tak dah . Waktu tu kau tengah mesej lagi . Aku malas nak cakap . Aku tido awal , kalau tido lambat tapi takde sapa nak sembang pun tak guna.

> Kawan yang baru kau kenal , call kau . Woah , happy sungguh kau sembang dengan dia . Dah macam aku . Call tiap hari . Kawan baru dia  pun call dia tiap hari . Ini dah melebih , tak pernah orang buat macam tu kat aku . Aku je selalu call orang . Siapa nak sembang dengan aku . Kalau call pun benda penting je , Kalau tak , jangan harap . Kau dah sama macam kawan-kawan aku . Ignore aku semacam . Aku dengar kau cakap kat kawan kau , aku nak kau call aku tiap hari . tanpa miss , kalau tak aku bunuh kau . Aku dengar je . Aku terasa . Aku tengok sejak kau main chat hp tu kau dah mula tak nak sembang dengan aku . Kau dah ada banyak kawan . Hurm . Aku terpaksa cari Alie . Kalau tidak , aku nak rasakan kebahagiaan aku dengan kau macam dulu -dulu , bukan selalu datang rumah kau kan ? Aku cari Alie . Aku call Alie . Waktu tu aku tengah sedih tapi aku pendam . Aku sembang -sembang dengan Alie bagi tutup segala kesedihan itu . Kau tak tau kan ? Memang ! 

> Bila aku nak mintak tolong dia , dia mesti nak mintak upah . Masa dia mintak tolong aku , aku tak mintak apa -apa pun . masa tolong check kan kemasukan poli , masa buat PTPTN . Masa tolong isi borang matriks dulu . Ntah , banyak dah aku tak pernah fikir untuk mintak upah. Bila aku nak mintak tolong kau , kau mintak upah . Dia ingat aku kaya sangat nak bagi macam-macam kat dia . Banyak aku bagi kat dia . Haritu aku bagi keychain nama , IC holder , HP case , Brooch , HP Galaxy Y . Kau tengok ? Betapa sayangnya aku kat kau . Tu aku bagi percuma je kat kau . 

> Kau faham tak ? Aku sure kau tak kan baca pun benda benda ni . Sebab kau tak kan tahu kewujudan benda ni . Biarlah rahsia . biarlah aku menahan rasa perit di dada. Kau mesti tak rasa apa yang aku rasa , kau tak tahu pun aku tengah terasa kan ? Hah ! Memang tak pun . Aku sure sangat lah . Last , aku tulis post ni aku MENANGIS , aku tak da tempat mengadu lagii . aku kehilangannya . Kawan -kawan kalau tengok aku pun macam ignore . Pandang aku macam aku ni makhluk asing . Aku nak tunggu kau MINTAK MAAF kat aku , itupun susah ke ? Kenapa susah sangat . Kenapa setiap kali aku je yang kena minta maaf . Tak adilnya hidup macam tu . 

Last , aku harap kau bahagia lah dengan kawan baru kau tu . Dia kan sekepala dengan kau . Jadilah macam Alie . Yang masih setia dengan rakan-rakannya . 


credit to someone yang buat aku MENANGIS . T.T
kau bukan sesiapa di hatiku . 
kau sepupu yang paling aku sayang ,
jangan tergamak buat aku menangis keranamu .. 



December 2, 2012

Luahan Hati Seorang Sahabat Yang Dilukai




1.      Bilaku bukakan mata
Hatiku tak ceria
Pabila memikir dia
Teman bermanja
Berkongsi semua
Kisah suka duka
Yang dilalui bersama

2.      Tiada lagi warna warni
Pelangi dan mentari pagi
Yang menyinari hari
Ku terasa sepi
Sungguh ku menyendiri
Di temani hati kecilku ini
Tanpa teman disisi

3.      Sesungguhnya ku terasa bahagia
Kerna kau ada di depan mata
Tapi kini sudah berbeda
Sungguh aku terhina
Melihat engkau ketawa

4.      Benar kata orang
Jangan terlalu sayang
Takut dirimu hilang
Dicuri rasa sayang
Meranalah sekarang

5.      Jika benar engkau masih sahabat aku lagi
Engkau tidak biarkan aku sendiri
Dalam ciptaan realiti
Engkau pasti kembali
Tapi kau tetap biarkan aku terhenti di sini

6.      Oh, tidak …
Tidak mudah untuk aku kembali …
Setelah apa yang dilalui ,
Aku akan berhati – hati

7.      Takut nanti hati dilukai
Tak ku biarkan pisang berbuah lagi …
Jangan kau cipta kisah dongeng fantasi buatku lagi …
Kerna hati ini telah kau sakiti …

8.      Biarkan itu kata orang
Tapi hati tidak merelakan
Kerna hati masih sayang
Itu kawan itulah juga lawan

9.      Aku rindu kenangan lalu
yang terindah tercipta untukku bersamamu
kerna itu aku amat merinduimu

10.  Wahai sahabat yang ku rindu
Tidak terdetikkah di hatimu untuk kembalikan kenangan lalu
Persahabatan yang pernah terbina di antara kau dan aku suatu masa dahulu
Merupakan kenangan terindah buat kau dan aku

11.  Hanya kerna satu kesilapan
Akibat dari kealpaan
Hancur musnah sebuah ikatan
Persahabatan yang diharapkan berkekalan

12.  Air mata ak,u dianggap lucu bagimu
Kata-kataku menjadi hiburan buatmu
Hilai tawaku menjadi bahan ejekanmu
Segala tingkah laku menjengkelkan dirimu
Aku yakin itu
Kerana aku tahu kau membenciku
Aku pun jua begitu berganda benciku padamu
Tapi makin dibenci makin disayangi
Yang jauh dekat di hati
Yang dekat itu amat dirindui

13.  Cukup sampai di sini aku mencoretkan rasa di hati
Maafkan ku teman tak mudah untuk aku memaafi kezaliman mu ini
Hati dan jiwa ku lebih keras dari batu kelikir di bumi

14.  Kerna segala kasih sayang , kesetiaan , kejujuran , keikhlasan
dan yang maha penting ialah kepercayaanku terhadapmu telah kau ragut dari hatiku ini
sukar bagiku melupakan semua ini kerna berparut sudah di hati


credit to : Azreen Atiqah Azlan 

November 5, 2012

CATCH US IF YOU CAN : THE IMPORTANCE OF LOVE IN A FAMILY



The novel that I have learnt in Form Five is 'Catch Us If You Can' by Catherine MacPhail. The characters in the novel have clearly shown the importance of love in a family and they have demonstrated that love can overcome the challenges in life. This is clearly shown by Rory and his grandfather, Granda.

The love and commitment between Rory and Granda is truly remarkable and heart-warming. Both of them want to keep the family unit intact no matter how great the obstacles can be. That determinatin leads to an adventure which is both funny and heart-wrenching at the same time.

Rory is very loyal to his Granda. As a devoted grandson, Rory ensures Granda takes his medicine on time, does not miss his meal and makes certain his basic hygiene is taken care of. Rory even gives up the school football team so he can spend more time with Granda. There are times where Rory even has to coach Granda to behave in public. Consequently, Granda loves Rory dearly and refuses to be parted from him even if it means he has to be away from medical help.

Rory makes careful plans to escape when he realises that he is to be separated from Granda. Granda agrees to Rory's escape plans and they are prepared to run away to be together. They are indeed lucky enough as along the way, kind people who believe in the importance of love in a family help them continue their journey together. In the end, after all the hardships and challenges they face, Rory and Granda manage to stay together.

In a nutshell, Rory and Granda have shown the importance of true love in a family and they are successful in facing all obstacles along their journey because of love towards each other.

October 31, 2012

Jamuan Akhir Tahun Tingkatan 5 [ SMKCTI ]

Tak tahu nak rasa apa dah
mesti aku rasa rindu nanti bila aku dah kena keluar secara bermaruah di sekolah ini .
sekolah yang menyimpan beribu kenangan bersama rakan-rakan tika suka dan duka . 
rindu juga pada cikgu-cikgu yang dirindui . merasakan diri ini tidak lagi dapat bertemu  mereka memandangkan aktiviti pertukaran cikgu yang berleluasa ketika ini . -.-
tahun ni pun dah berapa banyak dah cikgu kena pindah . sabar jelah .
ok now , i want to share with you all about jamuan akhir tahun untuk tingkatan 5 di SMK Convent Teluk Intan . Share photo lah . kalau menulis tak menarik lah kan :)


kawan-kawan ku yang tersayang =D

nabilah syazana | nabilah wahid | Mai | Umi | Qurratun | Aisyah | Azreen | Tyera 


atun | esya | nabyla | syazana | saby | tyera


Dah macam mak kepada enam anak beranak ni dah . ahaha 

azreen | mai | esya | nabyla | tyera | umi | atun


hohoho . baju melayu tu Yi Yun . Hensem kan dia ? 


bersama ustazah sofia yang pakai baju warna pink :)


mummy with baby :D

ini jelah gambar yang dapat disiarkan . yang lain gambar tu banyak yang tak tutup aurat . sorry lah . ada satu gambar dengan cikgu normah , tak dapat nak siarkan sebab ada aurat terdedah . sorry CIKGU ! kalau cikgu baca blog saya >.<

October 20, 2012

Jamuan Badan Kepimpinan SMKCTI 2012

Laporan disediakan oleh Saidatina Aisyah Humaira . Pada 20 Oktober 2012 telah diadakan satu jamuan untuk badan kepimpinan sekolah menengah kebangsaan Convent Teluk Intan.
Secara realitinya aku telah pergi ke jamuan tersebut . Terselitlah juga gambar-gambar yang diambil bersama-sama rakan seperjuangan di dalam medan peperiksaan SPM nanti .
Tahun terakhir kami di sini .


esya | tyra zaini | mally | saby | baya


1 Malaysia ♥.♥
Kanmani | Joanne Ng Kar Mun | Esya


Sabariah Bt Alias | Saidatina Aisyah Humaira 


Eh Eh . Terasa diri ini comel . 
Thank you to Allah 


Athifah | Esya


Atun | Esya | Erna Rafi | Azira Yahaya


Esya | Alina Arnani 



berie nak makan nih ~.~


inilah juadah yang disediakan


makan jangan tak makan . sebelum makan baca bismillah . :D


CENDERAMATA dari guru-guru tersayang

♥ PENGAWAS SEKOLAH ♥

♥ PEMBIMBING RAKAN SEBAYA ♥

♥ PENGAWAS PUSAT SUMBER ♥

♥ MAJLIS KETUA TINGKATAN ♥

Segala kenangan yang tercoret di dalam post ini adalah kenangan di masa depan . 


October 9, 2012

Sekolah Idaman :D






1) Dapat bawak telefon bimbit ke sekolah . Senang nak telefon atau mesej mak ayah pukul berapa nak balik , tengah buat apa tu dan sebagainya . tak payah susah-susah nak berbaris kat telefon awam tu tunggu berjam-jam.

2) Dalam kelas ada penghawa dingin . Kadang-kadang waktu panas , panas sangat . Kipas angin yang pasang kat atas tu tak cukup nak tahan panas . 

3) Buku-buku sekolah dikurangkan atau ditukarkan kepada penggunaan teknologi macam ipad . Kan senang bawak ipad je . tak payah berat beg nak bawak segala buku teks yang berat macam batu tu .

4) Kantin mempelbagaikan makanan . tak nak lah setiap hari makan benda yang sama je . Boleh jadi muak kalau setiap hari macam tu .

5) Ada kolam . Kolam pun boleh tahan best jugak kalau ada . Tak ada la malu sangat kalau tak pandai berenang , boleh belajar berenang kat sekolah . boleh juga melahirkan atlet renang macam pandalila tu .

6) Ada bilik khas yang ada katil , bantal dan selimut . wah , kalau penat sangat boleh tidur . tak payah susah-susah nak keluar sekolah nak cari tempat yang selesa .

7) ada escalator / lif . Tak payah lah penat-penat kena naik tangga tinggi-tinggi . Nak tu sekolah yang ada 4 tingkat .

September 30, 2012

Kerana Cinta Aisyah Itu Suci - Final


Kerana Itu Aku Memilih Dia

                Puteri Aisyah disolek cantik secantik bidadari. Pesolek itu tentunya Dayang Seri Kekwa yang kelihatan tersenyum puas apabila hasil kerja tangannya menjadi. Puteri Aisyah juga kini mampu memakai pakaian kakaknya kerana selama dia merantau, dia telah banyak berdikari dan sedar tidak sedar,  tubuh badannya mulai susut. Namun, Puteri Aisyah tidak akan lupa diri dengan asal –usul tubuhnya dahulu.

                Pada hari itu, Puteri Aisyah akhirnya bakal disatukan dengan pemuda pilihannya. Setelah abang dan kakaknya berkhawin, dia akhirnya menurut. Setelah itu, dia pasti akan dibawa pulang ke Negara pemuda tersebut untuk menjadi permasuri hidupnya serta permaisuri Negara. Setelah kejadian sepurnama yang lepas, perbalahan antara Putera Mirwan Mizan serta Putera Qairen Shahrul Nazam, dia akhirnya memilih jua.

                Dia akhirnya memilih Putera Qairen Shahrul Nazam. bukan kerana dia juga seorang putera raja, namun atas dasar dia cintakan Puteri Aisyah kerana Allah. Puteri Aisyah mencintai Putera Qairen juga kerana Allah. Kerana itulah mereka disatukan.

                Putera Mirwan Mizan hadir ke majlis perkhawinan Puteri Aisyah. Putera Mirwan Mizan melihat betapa mesranya Puteri Aisyah dan Putera Qairen. Akhirnya Putera Mirwan Mizan mampu tersenyum melihat wajah gembira Puteri Aisyah. Selama ini, sudah lama dia tidak pernah tersenyum apabila melihatnya, dan kini semuanya berkahir. Dia berkhawin jua dengan Dayang Dang Wangi. Mungkin Dayang Dang Wangi juga mampu membuatkan Putera Mirwan Mizan tersenyum.

                Mak Dayang tersenyum lebar melihat majlis perkhawinan Puteri Aisyah dengan Putera Qairen. Walaupun Daim bukanlah jodohnya, namun kumbang bukan seekor, bunga bukan sekuntum. Daim masih mampu mencari yang lebih baik darinya.

                @@@@@@@@@@@@@@@@@@@

                Puteri Aisyah duduk bersendirian. Puas sudah menulis cerita di helaian-helaian kertas itu. Dakwatnya habis digunakan untuk menulis cerpen berkisarkan sejarahnya dahulu. Setelah itu, dia menatap kembali satu ayat yang dia tidak pernah melupakan yang datangnya dari Putera Qairen, suami kesayangannya kini iaitu.
                “Kau tahu tak, kerana cinta Aisyah itu sucilah, aku jaga dengan baik. Aku tak nak dia terluka,”
Puteri Aisyah tersenyum sendirian…




# TAMAT #

September 17, 2012

Kerana Cinta Aisyah Itu Suci - Bab 10


Hati ini Sudah Dimiliki

                Perasaan Puteri Aisyah bercampur baur ketika itu. Antara gembira dan sedih. Gembira kerana dia sudah menjumpai keluarga sebenarnya dan sedih apabila mengingatkan kisah silam yang menjerat dirinya membuang diri jauh dari tanah air tempat kelahirannya. Dalam kesamaran malam, berpandukan cahaya bulan yang menyinar, Puteri Aisyah berlari meninggalkan istana milik bekas kekasihnya itu.
                Dia masih ingat, sebelum meninggalkan istana kesayangannya dulu, dia pernah berkata bahawa dia tidak akan dan tidak mahu menemui kesemua bekas kekasihnya yang telah melukakan hatinya dulu dan apabila dia bertemu kembali dengan Putera Mirwan Mizan, dia sanggup lari meninggalkan bonda dan ayahandanya walaupun dia amat menyayangi mereka.
                Tiba-tiba dia terjatuh akibat tersadung batu yang agak besar. Puteri Aisyah jatuh tergolek. Dia cuba bangun kembali namun sudah terlambat kerana telah dihalang oleh Putera Mirwan Mizan.
                “ Mengapa kau ikut aku lagi,”
                “ Kanda nak minta maaf,”
                “ Minta maaf apa lagi. Aku dah maafkan kau dulu. Sudahlah. Pergilah. Aku dah tak nak tengok muka kau lagi. Lagipun, esok kau dah nak khawin,”
                “ Kanda.. Kanda.. masih cintakan dinda. Kanda mahu kita berdua dijodohkan,”
                “ Apa kau cakap ni? Mana kau nak letak Dang Wangi, kekasih kesayangan kau tu? Kau ingat dia tu alat permainankah untuk dipermainkan?,” marah Puteri Aisyah.
                “ Tolonglah dinda. Terimalah kanda kembali. Kanda menyesal memutuskan ikatan cinta kita dahulu,” kata Putera Mirwan Mizan penuh sebak.
                “ Sudah terlambat,”
                “ A..pa maksud dinda,” jelas suaranya terkejut.
                “ Aku sudah berpunya,”
                “ Siapakah orang yang dimaksudkan dinda itu? Berani sekali dia merampas dinda daripada kanda,”
                Puteri Aisyah tidak tahu untuk mengatakan siapa.  Mulutnya terpaksa menipu namun tipuan itu memakan dirinya. Puteri Aisyah terdiam.
                “ Katakan siapa? Mengapa berdiam diri. Adakah dinda hanya menipu kanda semata-mata untuk melepaskan diri dari kanda,”
                Dalam hati Puteri Aisyah, “ Tolonglah Ya Allah. Aku memohon kepadaMu. Selamatkanlah aku dari dia,”
                Tiba-tiba kucing yang bernama Qairen muncul.  Puteri Aisyah memeluk erat kucing tersebut kerana terlalu takut.
                “ Katakan siapa? Jangan bermain-main dengan kanda,” marah Putera Mirwan Mizan.
                Akhirnya antara terpaksa dengan cinta yang mungkin tak berbalas, Puteri Aisyah menyuarakan juga.
                “ Qairen,”
                “ Qairen? Apa betulkah dinda menyintai dia dan dia menyintai dinda sepertimana kanda menyintai dinda,”
                “ Erk…,” Puteri Aisyah tergagap-gagap untuk menyatakannya.
                “ Memang benar kami saling menyintai. Mengapa tuan hamba pandai-pandai merampas kekasih hati hamba ini,” tiba-tiba ada seseorang yang bersuara. Ya, suara itu adalah Qairen.
                “ Akhirnya kau muncul jua. Anak Sultan Hadi Alimuniddin yang bakal memimpin Negara Quariawan, Putera Qairen Shamsul Nazam,” kata Putera Mirwan dengan nada sinis.
                “ Ya, sayalah itu wahai Putera Mirwan Mizan. Bapanya Sultan Maher Zahir yang pernah cuba memusnahkan Negara besar yang diasaskan oleh nenek moyang aku,”
                Puteri Aisyah tersentak. Mereka berdua saling mengenali? Juga Qairen adalah kerabat diraja yang disanjung tinggi oleh Negara-negara lain. Langsung Puteri Aisyah tidak menyangka perbalahan antara mereka berdua telah membongkarkan rahsia Qairen yang pemalu.
                “ Cis, tidak perlu kau beritahu itu. Suatu hari nanti, pasti aku akan dapat menawan Negara itu,”
                “ Cubalah,”
                “ Sebelum itu, aku akan dapatkan Puteri Aisyah aku kembali !!,”
                “ Jangan harap. Dia milikku sekarang. Kau memang teruk. Diberi cinta yang suci kau balas dengan tuba. Manusia apa kau ni. Kau tahu tak, kerana cinta Aisyah itu sucilah, aku jaga dengan baik. Aku tak nak dia terluka. Dan kau tahu tak, cinta Aisyah itu terlalu suci sehinggakan payah sungguh dia menerima takdir. Kau telah mensia-siakannya selama ini,”
                Kedengaran suara Putera Mirwan Mizan akhirnya mengeluh berat. Dipandangnya langit malam yang terang dengan cahaya bulannya.
                “ Aku menyesal. Aku menyesal ikut kata hati. Memang aku tak nafikan, cinta dia suci. Maafkan kanda, dinda,” sesal sungguh suara itu.
                Puteri Aisyah diam tidak bersuara. Wajahnya ditundukkan. Puteri Aisyah cuba bangun untuk berlalu dan tiba-tiba akhirnya dia rebah jua.

September 10, 2012

Header - Header

Ada orang tu kan kan .
dia nak tengok sangat kita punya design sendiri header tu .
Kita tahu lah kita tak pandai design .
tapi apa-apa pun kita tahu jugak buat .
tapi kat sini nak tunjuk lah jugak .
selama 3 tahun menjadi ahli blogger ni .
cuma 4 kali je kita tukar header .
2 tempah , 2 buatan tangan sendiri .



Ni first header . Ada kawan tolong buatkan . cantik tak ? cantik tak ?




Ni second header . Ni buatan tangan sendiri lah ya . Ni abang angkat tolong ajarkan cara nak buat . 
Buruk kan ? Buruk kan ?


Ni third header . Pun buatan sendiri . Erm erm . macam comel je . alahai . perasan sudah >.<


Ni yang terbaru . Ni tempah . Tak ingat pulak berapa kena bayar . RM10 je kot rasanya . Ni lebih cantik ?



September 7, 2012

Hey , Ini Kenangan Tau ?


**************************************************


Melihatkan keletah mereka , membuatkan aku tidak mampu melupakan segala memori yang terpahat bersama mereka . 
 Hatiku sendiri bagai diikat kuat untuk melepaskan mereka pergi dan mungkin aku tidak dapat bertemu dengan mereka lagi . 
Segala masalah kita lalui bersama . 
Saat suka dan duka kita tangis bersama . 
Saat gelak ketawa kita membingitkan suasana yang redup menjadi riang bak kanak-kanak ribena .
Indahkan waktu itu wahai sahabat-sahabat seperjuangan ?

Kita ditemukan di

SMK CONVENT TELUK INTAN 

Kita lalui riang tawa dan sedih duka di 

SPORT SCIENCE | GIGIH CLASS

Kita sekepala bersama  di 

TAHUN 2011 & 2012

Sekarang , kita sama-sama bersama untuk meneruskan perjuangan ini dengan menduduki 

SPM 2012


The BIG BOSS : CIK MAZURA 


########################################

Sila ingat nama-nama ini sehingga akhir hayat tau kawan-kawan . Kita tetap kawan selamanya walaupun kita sendiri pernah bersengketa bersama . yang berlalu biarkan ia berlalu , jangan diingat kembali kenangan pahit tetapi sentiasa ingatlah kenangan manis kita lalui bersama . okay sayang-sayang semua ? :D

1. Abidatul Munawarrah ~ Bida Jeffery 

2. Atira Izety ~ Tyera Sempoiyy

3. Azreen Atiqah 

4. Suet Yee  ~ Suet Yee

5 . Ju Yee ~ Juyee Cheng 

6 . Sin Yee ~ Sin Yee Chong 

7 . Elmi Nabilah ~ Mish Emy

8 . Farah Nadiah ~ Ara NutZs

9 . Foo Yi Yun 

10. Gladys Marie 

11 . Mei Yan ~  绝恋燕燕

12. Jannatun Naim ~ Jannatun Naim Efendy 

13. Jessica ~ Jessie Jessica

14. Joanne ~ Joanne Judith Ng 

15 . Kanmani ~ Kanmani Nookaiah 

16 . Chia Hooi ~ Chia Hooi 

17 . Komala ~ Jay Kom

18 . Sher Li ~ Sher Li

19. Su Ann ~ Su Ann Lee 

20. Mai Khairahmah ~ Mai Mia Maia

21. Naili Hayani ~ Naili Hizam  

22. Nikki ~ Nikki LuiLui

23. Amira ~ Nor Amirazaty

24. Nurshafiqa ~ Fyka Kewchix

25. Nurul Azira ~ Azira Yahaya

26 . Nurul Erna ~ Erna Rafi

27. Chia Wei ~ ChiaWei Swift

28. Premala ~ Premala Kiya

29. Premma ~ Premma Ram 

30. Roza Nashiha ~ Roza Nashiha Changze

31. Shahid ~ Barriah AB

32. Shuarna ~ Shuarna Ishika | Pwincesz Ishika 

33. Aisyah Comel :3 ~ Saidatina Aisyah Humaira | Aisyah Humaira

34 . Suhaila ~ Suhaila Safarim

35. Siva ~ Skarnigseh Sangie

36. Umi Naqibah  

( SILA TEKAN SEKALI UNTUK TUMBESARAN GAMBAR )




September 3, 2012

CATCH US IF YOU CAN : IMPORTANCE OF DETERMINATION






1. Resolves to run off with his grandfather to keep them together .

  • Determined to take his granda out from Rachnadar 
  • Rory puts his plan into action 
  • Goes to the hospital through the emergency exit and collects granda's belongings
  • escapes successfully with his granda which he calls ' The Great Escape ' from Rachnadar
Evidences to show that he is determined to be together with his granda

2. Goes to many places and country to run off from police 
  • asks Darren who gives him the spare key to Darren's mother caravan
  • Decides to get off the train at Perth when he notices a woman observing them
  • steals a car to  get their destination
Evidence to show he is willing to face aby obstacles to be together all the time 

3. Tries to wake Granda up
  • calls out loudly , hoping someone will hear him 
  • runs shouting for help
  • someone helps him 
Shows his determination to do anything for his granda 

September 2, 2012

Gemuk Itu Cantik ?

Member: "Bab, aku kadang-kadang sedihlah."

Syabab: "Kenapa?"

Member: "Tunang aku gemuk. Aku lagi kurus dari dia. Lepas nikah nanti sure double gemuk. Tambah-tambah lepas dapat baby."

Syabab: "Small matter. Tak payah sedih."

Member: "Ko kata small lah. Aku ni ha yang kena angkat dia."

Syabab: "Ish. Tak elok cakap macam tu. Kan dia sayang ko, ko pun sayang dia. Dah tunang nak nikah minggu depan dah pun. Syukur dan redha je."

Member: "Tapi..."

Syabab: "Ko beruntung sebenarnya. Sebab kecantikan dia hanya ko yang nampak."

Member: "Ha? Gemuk camtu cantik?"

Syabab: "Ya. Cuba kau bayangkan apa jadi bila dia kurus slim nanti? Mesti lagi cantik dari kecantikan yang dah cantik sekarang. Cuba kau fikir, Dafi dulu gemuk bila kurus jadi hensem. Ugly Betty gemuk, bila kurus jadi cantik. Yang bestnya, dia tak kurus sebelum kahwin dengan kau. Kau bayangkan kalau dia kurus sebelum kahwin, alamat dia pun tak hingin nak kawin dengan kau. Sure dia nak pilih yang kacak bergaya sepadan dengan dia. Tapi bila dia kurus after kahwin dengan kau, dia adalah isteri kau yang sah dan dia wajib setia pada kau je. Berdosa bila dia curang cari yang lain. Faham? So kau anggap je dia adalah permata yang tersembunyi dalam tiram. Cantik dan berharga. Untuk kau je."

Member terdiam. Entah mengiyakan atau tidak statementku itu.

Aku berlalu pergi ke kedah Mak Esah membeli cempedak goreng dan terus blah laju-laju tanpa menoleh ke belakang lagi. 








************************************************





Seriously , aku terasa . 


Dialog nya simple tetapi aku hampir menangis . 

benda lain aku boleh bawak gurau , tapi benda ni aku tak boleh . 
sensitif tuh . :/
tapi aku harap , aku tak akan jumpa lelaki mcm ni . 
aku harap sngt . 
cinta bukan dilihat dari segi rupa dan bentuk badan . 
cinta dilihat dari hati sebagaimana cinta kan dia kerana Allah 


- tak  boleh tahan air mata , menangis jugak -

September 1, 2012

Titanium - David Guetta ft Sia

You shout it loud, but I can't hear a word you sayI'm talking loud, not saying muchI'm criticized, but all your bullets ricochetyou shoot me down, but I get up
I'm bulletproof, nothing to lose
fire away, fire awayricochet, you take your aimfire away, fire awayyou shoot me down, but I won't fallI am titaniumyou shoot me down, but I won't fallI am titanium
Cut me down, but it's you who'll have further to fallGhost town and haunted loveRaise your voice, sticks and stones may break my bonesI'm talking loud, not saying much
I'm bulletproof, nothing to losefire away, fire awayricochet, you take your aimfire away, fire away
you shoot me down, but I won't fallI am titaniumyou shoot me down, but I won't fallI am titanium
I am titanium
I am titanium
Stone hard, machine gunFired at the ones who runStone hard, as bulletproof glass
You shoot me down, but I won't fallI am titaniumYou shoot me down, but I won't fallI am titaniumYou shoot me down, but I won't fallI am titaniumYou shoot me down, but I won't fallI am titanium
I am titanium