November 7, 2021

Jalan - Jalan di Bagan Datuk , Perak

 Assalamualaikum . 

Baru Baru ni saya berjalan jalan di sekitar Bagan Datuk. Disebabkan covid melanda, saya tak dapat bercuti ke luar negara seperti kebiasaannya tetapi dapat melawati tempat-tempat menarik di dalam negeri sendiri. Lebih kecil lagi di dalam daerah sendiri. Saya memang penduduk kawasan Bagan Datuk tapi tidak lah begitu dekat dengan Pekan Bagan Datuk. Dalam 20 minit jugak naik kereta untuk sampai ke pekan Bagan Datuk. Jadi saya nak bercerita nak ajak awak semua jalan-jalan di Bagan Datuk ok?

SUNFLOWER GARDEN BAGAN DATUK (LADANG BUNGA MATAHARI)


Gambar 1 : Tempat wajib bergambar supaya orang tau kita dah sampai sini. Hehe

 Tempat ni wajib la kena ambik gambar kan sebab menunjukkan kita dah sampai di Sunflower Garden. Yeay. Tapi sekarang belum lagi musim bunga nya keluar. Ada la bunga tapi tak mekar sangat. Tengok la gambar tu . Ni waktu saya pegi 2 Oktober 2021. Mereka bukak balik selepas pkp pada 1 Oktober 2021. Tengok tak ramai orang lagi sebab saya pergi waktu pagi. 


Gambar 2 : Masa dibuka dan harga tiket terkini Oktober 2021

Saya datang memang awal sangat . Dalam 9.15 pagi macam tu dah sampai . Tu sebab takde orang pun kat ladang ni. Masa dah nak balik baru nampak orang datang. Bayaran tidak boleh menggunakan kad okay. Kena bayar cash sahaja. Nanti masuk akan dapat gelang untuk dipakai. 


Gambar 3 : Banyak ikan lapar 

Masa pendaftaran jugak akan diberi makanan ikan secara percuma dalam bungkusan kecil. Boleh la diberi pada ikan ikan tu. Jangan la bagi kat depan je tau sebab ladang ni besar jugak. Merata rata ada ikannya. Ingatlah ikan yang duduk jauh dari pintu utama . 



Gambar 4 : Banyak juga bunga lain selain matahari yang tumbuh. 


Gambar 5 : Ada tempat berehat untuk berehat setelah mengambil banyak gambar 


Gambar 6 : Gambar keluasan ladang ini 


Gambar 7 : Banyak tempat boleh ambil gambar 


Gambar 8 : Ini tempat jualan pokok-pokok yang saya tak berapa tau pokok apa. Boleh melawat selepas keluar daripada ladang


Gambar 9 : Ada kedai tudung dan kedai jualan snack serta aiskrim. Aiskrim dia not bad. Saya ingat dia jual aiskrim honey sebab gambar madu rupanya takde. Dia jual mango dan jagung ke tak silap. Hahaha

DATARAN BAGAN DATUK 

Dataran ni sesuailah untuk datang pada waktu petang sebab banyak kedai buka. Walaupun saya duduk di daerah sini tapi saya jarang sangat datang kesini sebab yelah ke sini kalau nak berehat-rehat. Kat sini boleh ambik gambar di Welcome. Masjid terapung tu masih belum siap. Ada kapal yang boleh anak-anak main sepatutnya tetapi masa saya pergi bulan 10 belum dibuka lagi sebab masatu baru habis pkp fasa 2. 


Gambar 10 : Boleh ambil gambar disini. Kalau pergi pagi hingga tengah hari tak ramai orang pun jadi boleh ambil gambar banyak-banyak 



Gambar 11 : Kapal tu sepatutnya kanak-kanak boleh main tapi masa saya pergi bulan 10 belum boleh lagi, Tak sure sekarang dah boleh ke tidak 


Gambar 12 : Masjid Terapung ni masih belum siap ya

KARI KEPALA IKAN MANAF BAGAN DATUK

Kedai makan ni ada di area  dataran bagan datuk jugak. Kedai ni buka awal tapi tu la tak sure buka pukul berapa. Saya order roti cana bersama kari ikan nya. Takdela order kepala ikan sebab tak reti makan. Order bahagian isi sahaja. Puas hati jugak makan. Kalau order dia akan bagi panas panas boleh melecur lidah kalau terus makan (sebab kena. Hahahahaha ). Nanti singgah la juga di sini ya kalau dah sampai Dataran bagan Datuk.


Gambar 13 : Kedai dia tak nampak sangat nama kedai tapi di tepi jalan sahaja ni. 


Gambar 14 : Haa nampak tak nama kedai kecil sangat. Tapi kalau orang sini pasti tau lah kedai ni. 


Gambar 15 : Sedapppp kari ikannya. Ambil dua isi ikan. Tak sure berapa harga sebab orang lain bayarkan. Hehehe


Ok dah habis dah pasal jalan-jalan di Bagan Datuk. Kalau nak datang, boleh pergi sekali di Beting Beras Basah tapi saya tak pergi masa tu sebab ni cuma short vacay separuh hari sahaja. Nanti masa cuti sekolah jemput jemput lah datang ke Bagan Datuk. Kalau nak sarapan pagi yang sedap di Hutan Melintang sebelum ke Bagan Datuk, boleh datang ke Kedai Din Canai. Nasi lemaknya sangat sangat sedap. Selalu ramai orang kedai ni. 


No comments: